Albert Heijn blundert met voetbalspel voor jongens

Kritiek op Albert Heijn. In de schappen ligt een voetbalspelletje voor kinderfeestjes. Maar niet voor alle kinderen, het spel is volgens de omschrijving alleen geschikt voor jongens. En dat leidt tot beschuldigingen van seksisme.

De omschrijving van het spel geeft aan dat het voor ‘vier jongens‘ is in de leeftijd 8 tot 13 jaar. En de vragen die deze jongens moeten beantwoorden zijn op z’n minst discutabel. ‘Wat wil je echt niet zien?’, met als antwoordmogelijkheid ‘Huilende meiden’. En ‘Een meisje dat je niet leuk vindt vraagt je uit. Wat doe jij?’. Antwoordmogelijkheid: ‘Ik lach haar uit’. Of ‘Wat doe je het liefst op het strand?’ met als mogelijk antwoord ‘Meiden kijken’.

De kritiek is niet mals. Voetbal is geen spel dat uitsluitend door jongens gespeeld wordt, een stereotypering die, zeker in deze tijd, niet passend is. En de vragen zijn wel erg vreemd geformuleerd. Seksistisch, zo is het algemene oordeel. Volgens een woordvoerder van Albert Heijn is het spel onzorgvuldig gekozen. Het is in een aantal filialen te koop geweest maar inmiddels is het uit de schappen gehaald. Een soortgelijk ‘fashion-spel’ voor meisjes van 8 tot 13 jaar zal eveneens uit de winkels worden gehaald.

Bron: www.nos.nl / www.nrc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *