Staatsloterij misleidt klanten over winkansen

Sinds jaar en dag is de Staatsloterij de grootste loterij in Nederland. De loterij, die georganiseerd wordt door de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij, keert jaarlijks honderden miljoenen euro’s uit aan de deelnemers. En ook de staat krijgt, behalve de kansspelbelasting, minimaal 15% van de omzet.

In het verleden zijn er meerdere momenten geweest waarop de Staatsloterij in opspraak is gekomen. Zo zou de Staatsloterij in het begin van deze eeuw gespioneerd hebben bij de Postcode Loterij om de financiële handel en wandel van de directie van de Postcode Loterij na te gaan. En in 2009 was er een klacht bij de Reclame Code Commissie omdat de Staatsloterij in reclame-uitingen suggereerde dat de totale jackpot van 27,5 miljoen euro gegarandeerd zou vallen, terwijl de jackpot ook op een vijfde lot kon vallen en er dus maar 5,5 miljoen euro zou worden uitgekeerd. De Reclame Code Commissie oordeelde echter dat de reclame-uitingen van de Staatsloterij niet misleidend waren.

Staatsloterij - Stichting Loterijverlies

Advertentie van de Stichting Loterijverlies die begin 2015 in verschillende dagbladen verscheen

Maar er is nog een andere zaak waar de Staatsloterij niet in het gelijk is gesteld. Deze zaak is aangespannen door de Stichting Loterijverlies, een organisatie die in het leven is geroepen om namens een groot aantal deelnemers de Staatsloterij aan te klagen. Volgens de Stichting heeft de Staatsloterij tussen 2000 en 2008 ‘misleidende mededelingen gedaan over het wel of niet gegarandeerd zijn van de prijzen, de winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte van de prijzen’. Dit zou in strijd zijn met de wet. De zaak werd in 2008 aangespannen nadat bekend werd dat de Staatsloterij nooit heeft gemeld dat niet-verkochte loten ook aan de trekkingen meededen. Daardoor zouden er jarenlang veel minder prijzen en jackpots zijn uitgekeerd dan iedereen dacht. Na een langlopende rechtszaak heeft de Hoge Raad in januari 2015 de Stichting Loterijverlies in het gelijk gesteld en bepaald dat de Staatsloterij tussen 2000 en 2008 misleidende informatie heeft verstrekt. Daarmee ligt de weg open voor het terugvorderen van inleggeld van de deelnemers aan de Staatsloterij. Of en zo ja hoeveel schadevergoeding de Staatsloterij moet betalen zal moeten blijken.  Als dat het geval is zal de blooper voor de Staatsloterij nog wat groter worden.

 

Bronnen:

www.wikipedia.nl

www.loterijverlies.nl

www.nu.nl

Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *