Sneltram Utrecht-Nieuwegein

Sneltram maanden stil door blunder provincie

De sneltramdienst tussen de stad Utrecht en randgemeenten Nieuwegein en IJsselstein ligt waarschijnlijk nog maanden langer stil. De renovatie is afgerond, maar de treindienst krijgt geen vergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Onderhoud

De lightrail-verbinding ligt al sinds mei dit jaar stil vanwege de aanpassing van stations aan de nieuwe treinstellen die op het traject gaan rijden. Eerder liep de bouwwerkzaamheden al vertraging op vanwege de coronacrisis, maar de tram zou na de zomer weer gaan rijden, beloofde de provincie.

Vergunning

Maar gedeputeerde Arne Schaddelee (Mobiliteit, CU) moet nu de reizigers die al maanden met de bus gaan teleurstellen. Een verkeerde aanname van de provincie over welke vergunning bij de ILT moest worden aangevraagd, zorgt voor een nieuwe tegenvaller. Een flinke blunder, geeft hij toe. ‘Ik heb de afgelopen week alle stadia van woede en frustratie wel doorlopen,’ zegt Schaddelee tegen de regionale zender Radio M. ‘We zijn ervan uitgegaan dat we een renovatievergunning moesten aanvragen, maar we zijn er in gesprekken met de vergunningverlener nu achter gekomen dat dit een nieuwbouwvergunning moest zijn. Maar om die te krijgen heb je een grotere bewijsvoering nodig, en die hebben we gewoon niet op orde. Dat hebben we als provincie slecht gedaan.’

Spoeddebat

De gedeputeerde betreurt dat hij reizigers en ondernemers langs de lijn moet teleurstellen. Hij kan nog niet zeggen wanneer de tram kan gaan rijden. ‘We hebben ons huiswerk te weinig op orde om daar iets zinvols over te zeggen. De oppositiepartijen in de Provinciale Staten hebben verontwaardigd gereageerd, en hebben inmiddels een spoeddebat aangevraagd.

Bron: Binnenlands Bestuur, 17 september 2020

Een gedachte over “Sneltram maanden stil door blunder provincie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *